top of page

International Journal of Clinical Acupuncture

1999 gjordes det en studie som publicerades i International Journal of Clinical Acupuncture där man använde ansiktsakupunktur på 300 personer. Det visade sig att efter en kur på 12 behandlingar, såg 90% av de som deltog resultat såsom bättre hy, färre eller mindre djupa rynkor och ett allmänt bättre hälsotillstånd.
(Det finns många fler studier att läsa på internet.)

Kosmetisk akupunktur eller föryngrande ansiktsakupunktur som det också kallas blir allt mer vanligt.

Denna typ av akupunktur kan förhöja och stärka inte bara ditt fysiska utseende utan även din hälsa och ge dig en utstrålning som kommer djupt inifrån.

Idag finns det kliniska studier som bekräftar att man med akupunktur kan förbättra olika typer av hudförändringar som uppstått av olika skäl.


Innan du bokar upp dig på en kur är det ett par saker du bör tänka över.
Är det verkligen ett ansiktslyft?

Svaret är enhälligt nej och det är inte heller en behandling som ersätter ett ansiktslyft. Kosmetisk akupunktur är utan snitt, stygn eller syra peeling och ger inga direkta förändringar i ansiktets struktur.


Enligt American Cosmetic Acupuncture Association bör man inte använda termen ”ansiktslyft” i samband med akupunktur då det ger kunden orealistiska förväntningar och kan skapa en besvikelse i slutändan.

Man måste komma ihåg att det tagit decennier av stress, åratal av solskador och exponering av miljögifter för att skada din hud – så huden kan omöjligt repareras omedelbart på kort tid.
Det resultat man KAN förvänta sig är att mindre djupa rynkor kan försvinna eller förminskas markant, djupare rynkor blir mjukare, åldersfläckar blir ljusare eller kan försvinna helt, uppstramning av käklinjen och en förminskning av påsar under ögonen. Det är också mycket vanligt att patienten berättar om en förbättrad hudton, ökad allmän energi och en mer levande blick.

Men ,det slutar inte här. Eftersom kosmetisk akupunktur är baserad på TKM (Traditionell Kinesisk Akupunktur) kan din allmänna hälsa dra nytta av behandlingen. Sömnlöshet kan botas, viktökning kan kontrolleras t ex. Kosmetisk akupunktur är trots allt en helhetsbehandling. Inom TKM anser man att en människas ansikte reflekterar hennes inre organ och allt eftersom de inre organen stärks speglas det i ansiktet.

Förutom att se över patientens allmänna tillstånd behandlar akupunktören även lokalt. Med ultratunna nålar på specifika rynkor, akupunkturpunkter eller muskler beroende på vad som efterfrågats.

Den akupunktör du väljer bör ge dig en gratis konsultation samt en ungefärlig plan för hur många gånger du måste gå för att uppnå önskat resultat. Normalt går man en kur om 10 ggr under 6-7 veckor och sedan uppföljningsbesök efter önskat behov. Inte helt oväntat om du är rökare eller soldyrkare kan du räkna med att du behöver gå fler gånger än så för att uppnå önskat resultat. Det kan finnas en risk för mindre blåmärken.

Om du känner dig trött, hängig i ansiktet med påsar under ögonen och hud utan lyster men inte är redo för kirurgiska ingrepp, då kan kosmetisk akupunktur vara något för dig. Inga biverkningar och känslan av ökad vitalitet är några av de faktorer som gjort denna eftertraktade asiatiska konst så populär.


Om du är intresserad av att prova något nytt kanske kosmetisk akupunktur kan vara något för dig som önskar föryngring eller förebyggande av rynkor och åldrande hud.

bottom of page